İknaya ilişkin birçok tanım yapılmaktadır. Brembeck ve Howell’e (1952)göre ikna "önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşmak amacıyla, bilinçli olarak, insan güdülerinin manipülasyonu yoluyla düşünce ve eylemlerin değiştirilmesi girişimi" dir. Aynı bilim adamları 1976’da iknayı çok daha yalın bir ifadeyle tanımlama yoluna giderler ve ikna için "bireylerin seçimlerini etkileme amaçlı iletişim"şeklinde bir tanım yaparlar. Reardon iknayı "İkna çabası içinde olan bireyin,çeşitli duygusal ve bilişsel teknikler yoluyla bir başka bireyin belirli bir davranış, inanç ya da tutumu benimsemesine rehberlik etmek" şeklinde tanımlar. Raven ve Haley ise iknayı, "Bir bireyin etkisiyle birey ya da bireylerin biliş, tutum ya da davranışlarında değişiklik yaratılması" şeklinde tanımlarlar. Bu ve benzeri tanımların ortak noktalarından yola çıkarak iknayı kısaca,kaynak kişi ya da kişilerin, hedefin belirli bir ürün, birey ya da görüşe ili kin olumlu bir tutum oluşturmasını ya da var olan tut munu de iştirmesini sa lama yönündeki çabası olarak tanımlayabiliriz.
İkna edici iletişim, bir birey, düşünce ya da olaya ilişkin tutum değişimi yaratmak amacıyla gerçekleştirilen iletişim olarak tanımlanabilir (Lord)
İkna edici iletişim, bir birey, düşünce ya da olaya ilişkin tutum değişimi yaratmak amacıyla gerçekleştirilen iletişim olarak tanımlanabilir (Lord)
Ptsi Şub. 01, 2010 4:29 pm tarafından Admin
» Masaüstü Pc İçin İşlemci Fİyatları
Ptsi Şub. 01, 2010 4:12 pm tarafından
» Bios şifresini Dos Dan Iptal Etmek
Ptsi Şub. 01, 2010 4:11 pm tarafından
» Firmware / Bios SifreLerini Kırma/4Dé$†ru©†íon
Ptsi Şub. 01, 2010 4:10 pm tarafından
» türkiyede kullanılan ilk bilgisayar
Ptsi Şub. 01, 2010 4:09 pm tarafından
» Parmak İziniz Şifreniz Olsun
Ptsi Şub. 01, 2010 4:08 pm tarafından
» KlavYeNiz Temizmi/By_LawLeSs
Ptsi Şub. 01, 2010 4:07 pm tarafından
» CeP TeLeFoNu şArJlArInIz Hiç bİtMeYeCeK:)
Ptsi Şub. 01, 2010 4:02 pm tarafından
» Mac-Os için aradığınız tüm programlar
Ptsi Şub. 01, 2010 4:00 pm tarafından Admin